La Recuperació de la Memòria Històrica a Catalunya

La Recuperación de la Memoria Histórica en Cataluña


Presentació:

L’Associació Catalana de Juristes Demòcrates torna un any més a plantejar un dels temes crucials de la nostra democràcia i que la societat catalana reclama cada vegada amb més força: “VERITAT-JUSTICIA-REPARACIӔ del nostre passat històric recent.

Podríem acceptar que, durant la Transició, s’havien de fer equilibris per tal de consolidar la feble democràcia que començava a caminar i que, justament per això, no era el moment de remoure un passat tan dolorós. Però 30 anys després de la mort del dictador i amb una democràcia plenament consolidada, no poden existir pors ni traves que justifiquin un silenci inic i injust per a tants ciutadans.

La societat catalana reclama el dret a la recuperació de la memòria històrica, exigeix trencar el silenci imposat durant la Transició i reclama una llei de Memòria que no sigui una llei de “punt i final” i que satisfaci les exigències que imposa el Dret Internacional, la majoria dels partits polítics i les associacions memorialistes de tot el país.

Una Llei que ofereixi una reparació a les víctimes que van defensar la República amb les seves vides i els seus béns; que anul•li la infàmia de les condemnes injustes i il•legals; que honri els executats i enterrats en “les fosses del silenci”; una llei que reconegui a tots ells i als seus familiars el dret a recorre i obtenir una reparació tal i com exigeix la Resolució 60/147 de l’Assemblea General de l’ONU.

Per tant no podem